Skydive Finland ry:n säännöt
Nimi, kotipaikka ja tarkoitus
1 §
Yhdistyksen nimi on Skydive Finland ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki.
2 §
Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on harrastaa ja edistää laskuvarjourheilua sen kaikilla soveltamisaloilla. Toiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa eikä jäsenistölle välitöntä taloudellista hyötyä.
3 §
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
- pyrkii edistämään laskuvarjourheilun aatetta.
- toimeenpanee kokous-, esitelmä- ym. tilaisuuksia.
- harjoittaa koulutustoimintaa
- järjestää kilpailuja
- luo jäsenilleen tilaisuuksia ylläpitää ja kehittää taitojaan laskuvarjourheilijoina
- pitää yhteyttä muihin laskuvarjourheilijoihin, ilmailun ja niitä lähellä oleviin harrastajiin, viranomaisiin ja yhteisöihin kotimaassa ja ulkomailla.
Toimintansa tukemiseksi ja tarkoitusperiensä saavuttamiseksi yhdistys voi
- ottaa vastaan lahjoituksia ja perintöjä
- omistaa toimintaansa varten tarpeellisia kiinteistöjä sekä kiinteää että irtainta omaisuutta
- järjestää asianmukaisella luvalla arpajaisia, rahankeräyksiä, myyjäisiä, hyppynäytöksiä ja huvitilaisuuksia
- harjoittaa laskuvarjourheiluun liittyvien tarvikkeiden valmistusta, korjausta ja kauppaa
Yhdistys voi kuulua jäsenenä kotimaisiin ja ulkomaisiin yhdistyksiin, joiden tarkoitus vastaa yhdistyksen tarkoitusta tai on sitä lähellä.
Yhdistys voi olla jäsenenä tai osakkaana myös muussa yhdistyksen tarkoitukseen tai toimintaan läheisesti liittyvää toimintaa harjoittavassa yhteisössä. Päätöksen liittymisestä tällaiseen yhteisöön tai osakkuudesta siinä tekee yhdistyksen hallitus.
Jäsenet
4 §
Yhdistyksellä voi olla vuosijäseniä, kannatusjäseniä ja kunniajäseniä.
Yhdistyksen vuosijäseneksi voi liittyä jokainen, joka haluaa edistää yhdistyksen tarkoitusta ja jonka hallitus hyväksyy.
Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa edistää yhdistyksen tarkoitusta. Kannatusjäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.
Kunniajäseneksi kutsumisesta päättää yhdistyksen kokous. Kunniajäseneksi yhdistys voi kutsua yhdistyksen pyrkimyksiä ansiokkaasti edistäneen henkilön, jos ainakin ¾ yhdistyksen kokouksessa annetuista äänistä kannattaa tehtyä kunniajäsenehdotusta.
Yhdistyksen vuosijäsenillä ja kunniajäsenillä on yhtäläinen äänioikeus.
Yhdistyksen kannatusjäsenillä ei ole äänioikeutta
Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
5 §
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä.
Hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi, jos tämä ei toimintavuoden loppuun mennessä ole maksanut jäsenmaksuaan.
6 §
Vuosijäseniltä ja kannatusjäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuosittaisen jäsenmaksun suuruudesta päättää syyskokous. Vuosijäsen tai kannatusjäsen voi vapautua vuosittaisesta jäsenmaksusta suorittamalla yhdistyksen syyskokouksen määräämään kertakaikkisen ainaisjäsenmaksun. Kunniajäsen ei maksa jäsenmaksua.
Yhdistyksen hallitus voi hakemuksesta vapauttaa jäsenen jäsenmaksusta kokonaan tai osittain enintään vuodeksi kerrallaan työttömyyden, opiskelun, sairauden tms. sosiaalisen syyn perusteella.
Yhdistyksen kokoukset
7 §
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Kokoukset pidetään Helsingissä, jollei hallitus toisin päätä.
Helmi-maaliskuussa pidettävässä kevätkokouksessa käsitellään ainakin seuraavat asiat:
- toimintakertomus;
- tilinpäätös;
- tilintarkastajan lausunto;
- päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille;
Loka-marraskuussa pidettävässä syyskokouksessa käsitellään ainakin seuraavat asiat:
- toimintasuunnitelma ja talousarvio;
- hallituksen puheenjohtajan valinta joka toinen vuosi
- uusien hallituksen jäsenten valinta
- tilintarkastajan ja tarvittaessa varatilintarkastajan valinta;
- jäsen- ja liittymismaksujen suuruudet sekä kertakaikkisen ainaisjäsenmaksun suuruus.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
8 §
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää, hallitus katsoo siihen olevan aihetta, joko vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä tai vähintään kymmenen (10) yhdistyksen äänioikeutettua jäsentä sitä hallitukselta kirjallisesti erityisesti ilmoitettua asiaa varten vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Kokous pidetään Helsingissä, jollei hallitus toisin päätä.
9 §
Yhdistyksen kokouksen aika, paikka ja käsiteltävät asiat on ilmoitettava vähintään 14 vuorokautta ennen kokousta, joko
- kirjeitse tai
- ilmoituksena yhdistyksen ilmoitustaululla tai
- ilmoituksena yhdistyksen kotipaikkakunnalla yleisesti leviävässä sanomalehdessä tai
- sähköpostitse niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet yhdistykselle sähköpostiosoitteensa tai
- ilmoituksena yhdistyksen www -sivuilla.
10 §
Kokous on päätösvaltainen, jos koollekutsuminen on tapahtunut sääntöjen mukaisesti. Yhdistyksen kokouksissa jokaisella vuosijäsenellä ja kunniajäsenellä on yksi ääni. Jäsen ei ole vaali- eikä äänestyskelpoinen, mikäli hän on laiminlyönyt erääntyneen jäsenmaksuvelvoitteensa. Kannatusjäsenellä on yhdistyksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus.
11 §
Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, ellei säännöissä nimenomaan toisin määrätä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan mielipide, paitsi vaaleissa arpa. Valtakirjalla ei saa äänestää.
12 §
Kokouksessa esillä oleva asia on pantava pöydälle seuraavaan kokoukseen asti, jos 1/4 äänioikeutetuista jäsenistä niin vaatii, ellei sitä julisteta kiireelliseksi vähintään 2/3-enemmistöllä. Asian voi toistamiseen panna pöydälle vain 2/3-enemmistöllä.
Hallinto
13 §
Yhdistyksen asioita hoitaa ja sitä edustaa syyskokouksessa valittava hallitus. Hallituksen tehtävänä on:
- huolehtia yhdistyksen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä;
- yhdistyksen kokouksissa käsiteltävien asioiden valmistelu ja esittely;
- yhdistyksen taloudenhoidon valvonta;
- yhdistyksen talousarvio- ja toimintasuunnitelmaesitysten laadinta;
- yhdistyksen edustuksesta päättäminen;
- toimikuntien, työryhmien ja toimihenkilöiden valinta ja toiminnan valvominen;
- toimikuntien ja työryhmien toimintasuunnitelmien ja toimintakertomusten hyväksyminen;
- yhdistyksen toimintakertomuksen laatiminen;
14 §
Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kolme (3) – kymmenen (10) jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten toimikausi on kaksi kalenterivuotta. Vuosittain hallituksen jäsenistä on puolet tai lähinnä puolet erovuorossa. Mikäli hallituksen jäsen eroaa tai erotetaan tehtävistään kesken toimikauden, hänen tilalleen voidaan valita uusi jäsen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
Hallitus valitsee keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
15 §
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, jos kaikille sen jäsenille on kokouksesta ilmoitettu tavalla, joka on sovittu hallituksen järjestäytymiskokouksessa, ja läsnä on vähintään puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä kolme (3) hallituksen jäsentä. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, paitsi vaaleissa arpa.
16 §
Hallitus palkkaa tarvittaessa toiminnanjohtajan ja nimeää hänen sijaisensa.
Hallitus voi tarvittaessa nimetä yhdistykselle hallituksen alaisuudessa toimivia toimihenkilöitä, toimikuntia tai työryhmiä.
Toiminta- ja tilikausi sekä nimen kirjoittaminen
17 §
Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.
18 §
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja yksin tai kaksi (2) hallituksen jäsentä yhdessä. Hallitus voi oikeuttaa hallituksen jäsenen tai yhdistyksen toimihenkilön kirjoittamaan yksinään yhdistyksen nimen.
Erityisiä määräyksiä
19 §
Päätökseen yhdistyksen purkamisesta tai näiden sääntöjen muuttamisesta vaaditaan 3/4 yhdistyksen kokouksessa äänestyksessä annetuista äänistä. Purkamis- tai sääntömuutosehdotus on mainittava kokouskutsussa.
Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi luovutetaan sen jäljelle jääneet varat yhdistyksen viimeisen kokouksen määräämälle taholle, jonka tarkoitus vastaa yhdistyksen tarkoitusta tai on sitä lähellä.